Rychlý přístup

V chytré domácnosti můžete výrazně ušetřit za energie a Somfy ví, jak na to

Desítky let zkušeností a důraz na inovace stojí za úspěchem společnosti Somfy, výrobce zařízení pro chytrou domácnost. Firma s více než padesátiletou historií a původem ve Francii dnes působí po celém světě včetně střední a východní Evropy. „Výzkum a vývoj je pro nás klíčový. Neustále inovujeme naše produkty a technologie a soustředíme se i na atraktivní design,“ říká jednatel české pobočky Somfy Jaroslav Zeman.

Vaše společnost má za sebou 50 let zkušeností. Začínala jako výrobce rolet, markýz a žaluzií s pobočkami ve Francii, Německu a Švédsku. Dnes působí po celém světě, má vlastní vývoj a všechny zařízení vyrábí ve Francii. Jaké z toho plynou pro zákazníky výhody?

Somfy se za uplynulých 50 let opravdu rozrostlo a naši zaměstnanci odvedli obrovský kus práce. Začínali jsme s elektricky ovládanými žaluziemi ve Francii a dnes vyvíjíme, vyrábíme a prodáváme prvky chytré domácnosti do všech koutů světa. Zákazníky máme například i ve Spojených státech a v Tichomoří. Velmi silné zastoupení máme ve střední a východní Evropě, v Polsku sídlí náš výzkum a vývoj a také distribuční centrum pro celý tento region.

Výzkum a vývoj je pro nás klíčový. Neustále inovujeme naše produkty, přinášíme na trh nové technologie pro chytré domácnosti a soustředíme se i na atraktivní design našich výrobků. Díky tomu má zákazník široký výběr prvků automatizované domácnosti se špičkovými technologiemi.

Chytrá zařízení v domácnosti znamenají pohodlí a také úspory energií. To platí především pro řízení vytápění a osvětlení, ale také stínění. Jaké produkty v této oblasti nabízíte?

Úsporu energií mohou celoročně přinést chytré termostaty, které umožňují dálkově zapnout vytápění, třeba už po cestě z práce. Naši zákazníci si oblíbili také chytré žaluzie a markýzy, či automatické závěsy, díky kterým si můžete do domácnosti vpustit více denního světla, nebo naopak zamezit horku v letních měsících. Další úsporu přináší i chytré osvětlení.

Tyto prvky lze pomocí speciálních čidel a senzorů, propojit s centrální jednotkou TaHoma switch. V celém tomto propojeném systému si může zákazník nastavit různé scénáře, které se spouští například při příjezdu domů. Umí třeba na jeden klik rozsvítit světlo v chodbě, roztáhnout žaluzie a spustit vytápění. Možností je samozřejmě mnohem více a každý si může tyto režimy nastavit dle libosti.

Za povšimnutí pak rozhodně stojí i funkce automatického zakrývání oken, která může uživatelům pomoci optimalizovat jak teplotu v domácnosti, tak celkovou energetickou spotřebu. Je běžné, že ve svých domovech chcete mít teplo a pohodlí, ale zároveň potřebujete šetřit energiemi – právě díky automatickým roletám je možné spotřebu energie snížit, aniž bychom utrpěli na celkovém komfortu.

Okna totiž hrají klíčovou roli, co se tepelných ztrát týče. Slunce generuje až 500 W energie na metr čtvereční okna: pokud je tato energie dobře využita, mohou okna fungovat vlastně jako takový radiátor. Přidání automatických předokenních rolet tak umožňuje v zimě využívat sluneční záření jako zdroj tepla v domácnosti zdarma. Automatizované s TaHoma switch, slunečními a teplotními čidly se okenní rolety otevírají automaticky v závislosti na počasí, aby přirozeně ohřívaly dům slunečním teplem. Večer se pak automaticky zavírají, aby udržely teplo uvnitř.

Díky automatizaci je možné u určitého typu nemovitostí ušetřit 10 až 30 % nákladů na vytápění, aniž byste na to museli myslet. Na druhou stranu v létě automatizace rolet pomáhá udržovat naše domy příjemně chladné. U některého typu nemovitostí je možné snížit teplotu až o -4° C nebo -7 °C a snížit využívání klimatizace, čímž se minimalizuje dopad na životní prostředí.

Ideální je, když jsou všechna chytrá zařízení propojená a centrálně řízená. Je to uživatelsky pohodlné a energeticky nejúspornější. Nabízíte zákazníkům i tuto možnost?

To je podstatou našich řešení chytré domácnosti. Vytvořili jsme vlastní inteligentní ekosystém, který umožňuje uživatelům sladit všechny prvky chytré domácnosti a ovládat je jednotkou . Pomocí této jednotky si můžete nastavit různé režimy, které spojují činnosti jednotlivých zařízení chytré domácnosti. S TaHoma switch lze ovládat více než 200 různých zařízení a jednotka je kompatibilní s 21 renomovanými značkami, které vyrábí prvky chytré domácnosti. Chytrou domácnost můžete ovládat i pomocí hlasových příkazů nebo odkudkoliv dálkově mobilním telefonem či tabletem prostřednictvím

Jak zajišťujete kompatibilitu s dalšími zařízeními jiných výrobců?

Při testování našich produktů se spojujeme i s jinými výrobci. Chceme, aby si chytrou domácnost mohli dovolit i zákazníci, kteří vlastní rozdílné produkty. Proto pečlivě vybíráme partnerství s dalšími světovými značkami. Můžeme tak zajistit komfort, který chytrá domácnost poskytuje, i pro obyvatele bytů v panelových domech. Partnerství jsme uzavřeli se značkami jako je Sonos, Velux nebo Alexa, Google či Apple Home.

Co byste odpověděl zákazníkům, kteří se obávají, že používání chytrých technologií v domácnosti bude pro ně příliš složité? (třeba že nejsou technicky nadaní, nebo že mají málo času učit se zacházet s novým zařízením, nebo že patří ke starší generaci, která už se tolik v nových technologiích neorientuje…)

Naše dálkové ovladače a mobilní aplikace jsou intuitivní a uživatelsky přívětivé a našim zákazníkům poskytujeme specializovanou podporu. Mohou se také obrátit na naši zákaznickou linku.

Pro lepší pochopení funkcí našich produktů jsme vytvořili krátká instruktážní videa, která jsou ke shlédnutí na našem oficiálním webu a na platformě YouTube. Pravidelně přidáváme další videa s uživatelskými tutoriály.

V neposlední řadě disponujeme také sítí odborníků Somfy, kteří jsou připraveni poskytnout koncovým uživatelům spolehlivé a komplexní poradenství. Odborníci Somfy jsou pravidelně školeni a obvykle mají dlouholeté zkušenosti s technologiemi, které v rámci Somfy používáme.

Pomůžete zákazníkům se zaškolením, naučíte je instalovaná zařízení ovládat? Nebo je čeká studování nějakého manuálu či videí?

Koncoví uživatelé mohou najít odborníky Somfy na našich oficiálních webových stránkách skrze vyhledávač prodejců. Odborníci Somfy mohou pomoci s instalací našich produktů a uživatelům podrobně vysvětlit, jak naše řešení pro inteligentní domácnost správně používat. Odborníci Somfy jsou plně vyškolení a zkušení technici, kteří naše produkty dobře znají.

Propojená domácnost s chytrými technologiemi může představovat i riziko zneužití dat. Jak jsou vaše zařízení proti tomuto riziku zabezpečená?

Naše servery neustále kontrolujeme, aby bylo možné detektovat všechny možné pokusy o vniknutí do systému. Veškerá komunikace mezi našimi zařízeními a uživatelskými aplikacemi je šifrována, takže jsou data chráněna před neoprávněným vniknutím. Vzdálený přístup k zařízením je možné nastavit pouze z důvěryhodných sítí a IP adres. Zabezpečení našich produktů pravidelně konzultujeme s odborníky na kybernetickou bezpečnost a sledujeme nejnovější trendy a hrozby, abychom byli schopni rychle reagovat na potenciální bezpečnostní rizika.

Proč by si zákazník, který má zájem o chytré zařízení, ať už jde o otvírání brány, alarm, ovládání osvětlení nebo stínění, měl vybrat právě společnost Somfy? (v čem jste lepší než jiné značky, co je vaší konkurenční výhodou)

Především máme v oboru motorizovaného ovládání žaluzií a rolet více než 50 let zkušeností. Do svého portfolia jsme také zapojili další prvky, jako jsou inteligentní alarmy, osvětlení, ovládání brány, markýzy a jiné.

V současné době máme podáno přes 2000 unikátních patentů. Naše pobočky jsou k dispozici zákazníkům v 58 zemích světa, proto se mohou spolehnout, že jim budeme nablízku, pokud budou s čímkoli potřebovat pomoci a poradit, ať se nacházejí kdekoli. A především, je náš systém chytré domácnosti otevřený a kompatibilní s dalšími značkami, proto je dostupný komukoli, kdo si přeje mít v domácnosti více komfortu.

Zdroj: https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/121422/v-chytre-domacnosti-vyrazne-usetrite-za-energie-spolecnost-somfy-vi-jak-na-to.html

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive