Rychlý přístup

Jan Hrnčíř: Jednodušší život? To chceš!

Podzimní novinky týkající se zabezpečení a bezdrátového řešení pro předokenní rolety představil v rozhovoru pro časopis Moderní byt Jan Hrnčíř, produktový a marketingový manažer české pobočky Somfy.

První podzimní novinkou je kouřové čidlo pro Somfy One. Připomeňme čtenářům, co to vlastně je.

Somfy One je naše bezpečnostní zařízení pro byt či dům, které kromě základních vlastností, jako je zabezpečení, zvládne monitorovat například příchod a odchod dětí do a ze školy, fotit, nahrávat videa a lze přes nej i komunikovat, což já používám, když se nemůžu dovolat domu. V nabídce máme spoustu čidel na okna i dveře, další kamery, ale co nám chybělo, bylo právě inteligentní kouřové čidlo, protože dnešní legislativa říká, že každá novostavba musí být vybavena kouřovým čidlem. Není problém ho koupit, ten nastává až ve chvíli, kdy doma začne hořet a my tam nejsme.

Naše kouřové čidlo, díky tomu, že jsme ho přidali do Somfy One vždy, když detekuje kouř, pošle notifikaci. Pres kameru se jednoduše podívám, zda doma opravdu hoří nebo manželka „jen“ zapomněla v troubě štrúdl. K dalším výhodám našeho čidla patří to, že jich doma mužů mít víc, zejména pokud mám rodinný dům s dalším obytným patrem, technickou místností a garáží, která často bývá stavebně tak oddělená, že pokud se v ní spustí kouřové čidlo, nemusí být v obýváku slyšet. Naše inteligentní kouřová čidla spolu komunikují, takže ve chvíli, kdy v jedné části domu začne hořet, čidlo předá informaci všem ostatním čidlům a začnou „řvát“ všechna najednou. To, které čidlo se spustilo jako první a kde zadalo hořet, se dozvíte díky notifikaci, která vám přijde na mobilní telefon.

Kam je ideální kouřové čidlo umístit a jak často je nutné kontrolovat funkčnost čidla?

Nejčastěji na strop, ale snadno ho lze umístit i na šikminy v podkrovních prostorech. Já jsem ho měl chvíli na lednici, kde bez problému detekovalo můj pokus o pečení buchty. Čidlo je skvělé v tom, že si řekne o výměnu baterek, a navíc vás jednou za rok přes mobilní aplikaci začne doslova prudit, abyste udělali zkoušku funkčnosti, na kterou se často zapomíná.

 

K další podzimní novince patří pohon pro předokenní rolety Oximo Wirefree. Už název napovídá, že se jedná o bezdrátové řešení.

Oximo Wirefree je v podstatě motor, který pamatuje na všechny, kteří chtějí předokenní rolety, ale jejich dům už nějaký čas stojí a na rolety chybí elektroinstalace. Oximo Wirefree má vlastní baterii a solární pohon, tudíž žádnou elektroinstalaci nepotřebuje. Skvělé je to, že pro nabíjení není potřeba sluneční svit, jako to bývalo dříve, ale stačí denní světlo. Funguje v podstatě jako kalkulačka na solár. Instalace je velmi jednoduchá. Do boxu, kam se schovává roleta, se umístí baterie a na box solární panel, o víc se uživatel nestará. Rolety pak ovládá pomocí našich bezdrátových tlačítek, která lze umístit kamkoliv na stěnu nebo do rámečku ke stávajícím vypínačům. Na baterii i solární pohon, pokud jsou montované dohromady, poskytujeme 7letou záruku. Oximo Wirefree vám namontuje každý z našich Somfy Expertu.

Třetí a poslední novinkou jsou bezdrátová tlačítka Smoove 2 a 4, která mají stejné jako všechny produkty Somfy příjemný design.

Bezdrátový protokol používáme už dlouho a je velmi oblíbený. Zhruba 80 % domácností, které realizují stínění, sahají právě po bezdrátovém ovládání. Tlačítka Smoove máme na trhu už několik let a uživatelé jsou na ne zvyklí. U předchozích modelů jsem si mohl na jedno tlačítko nahrát jeden motor nebo třeba celou kuchyň jako jednu skupinu, ale nic víc. U nových dvou a čtyř kanálových nástěnných ovladačů jsou v jednom tlačítku schovaná dvě nebo čtyři tlačítka, která se ovládají jednoduchým přepínačem. Takže si mohu velmi jednoduše nastavit ovládání jednoho až čtyř oken a také si vybrat, zda budu ovládat všechna okna najednou nebo jen dvě okna ze čtyř, což je velmi praktické.

Skvělé také je, že mohu všechna okna ovládat z jednoho místa. Tlačítka se dají přidat i do našeho systému chytré domácnosti TaHoma a propojit tak stínění s osvětlením, topením… v rámci chytré domácnosti. Tlačítka jsou bateriová, výměna baterky se provádí jednou za dva až pět let, podle toho, jak často je používáme.

 

Zdroj: Moderní byt (Bydlení), Business Media CZ

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive