Rychlý přístup

Stručné dějiny automatizace domácnosti

Podívejme se na historii domácí automatizace...

Koncept automatizace domácnosti existoval již dlouhou dobu zejména ve sci-fi literatuře, která si představovala, že budoucí domy budou plně automatizované a roboti nám budou pomáhat s domácími pracemi. Nebyla však k dispozici technologie, která by tyto představy uskutečnila – až doposud!

Čtěte dále o historii automatizace domácnosti a dozvíte se, jak nás malá hračka na dálkové ovládání nakonec dovedla k dnešnímu internetu věcí.

Dálkové ovládání

Už v roce 1898 vytvořil Nikola Tesla první dálkové ovládání, které ovládalo hračku v podobě loďky. Předběhl tak svou dobu o desítky let. Tesla vymyslel způsob, jak pomocí rádiových vln poslat loďce pokyny ze zařízení kapesní velikosti. Svůj vynález veřejně demonstroval během výstavy u Madison Square Garden. Doufal, že o jeho technologii, kterou si nechal patentovat, bude mít zájem americké námořnictvo.

Domácí spotřebiče

Než mohly přijít na řadu chytré spotřebiče, bylo nejdříve potřeba vymyslet spotřebiče samotné! Mezi lety 1901 a 1920 došlo k rychlému vývoji domácích přístrojů, který nastartoval vynález motorem poháněného vysavače. Poté přišly ledničky, pračky, žehličky a toustovače, které způsobili revoluci v životě pomocnic v domácnosti – pro většinu domácností však byli stále příliš drahé.

Kuchyňský počítač

Po desetiletích pokroku v oblasti výpočetní techniky a vývoje elektroniky se zrodilo vůbec první chytré zařízení – ECHO IV. Tento stroj mohl sestavovat nákupní seznamy, monitorovat teplotu v domácnosti a ovládat přístroje. O několik let později vznikl kuchyňský počítač, který dovedl vaření o krok dále a nabízel recepty, ale bohužel byl neúměrně drahý a neprodával se.

Jednočipový počítač

V roce 1971 byl vynalezen mikroprocesor, což znamenalo, že se technologie konečně začala blížit tomu, aby byla snadno dostupná pro všechny. Cena elektroniky rychle klesala, čímž přinesla pohodlí domácích spotřebičů masám.

Chytrá domácnost

Toto spojení zavedla v roce 1984 Americká asociace stavitelů domů, ale tehdy to byl stále pouze vzdálený sen!

Clapper

Clapper byl elektrický spínač vynalezený v roce 1996 a ovládaný zvukem, povětšinou tlesknutím (i když může dojít k náhodnému spuštění zakašláním, štěkáním psa nebo bouchnutím dveří). Byl to první skutečný krok k chytré domácí technologii a jeden z nejvýznamnějších vynálezů 20. století.

Propojení domácnosti a budova Millennium House

Domácí automatizace začala získávat na popularitě na konci devadesátých a začátkem nultých let, neboť se internetová technologie vyvíjela rychle a chytrá domácnost se najednou stala dostupnější. Domácí technologie neboli „domotika“ byla velmi diskutovaným tématem, když se domácí spotřebiče začaly propojovat s počítači. Millennium House byl ukázkový dům, který byl otevřen v roce 1998 ve Velké Británii. Bylo zde možné si prohlédnout, jak funguje domácí automatizace pomocí počítačem řízeného vytápění, zabezpečení, světel, dveří a zahrad.

Chytré domácnosti dneška

Díky tomu, že je dnes domácí internet a chytrý telefon běžnou součástí našich domovů, postupně se dostávají do našich domácností také chytré technologie. Ty se zaměřují na pohodlí, bezpečnost a energetickou úspornost pomocí propojenosti a interaktivity.

Chcete-li se dozvědět více o tom, jak vám může automatizace domácnosti od Somfy zjednodušit život, obraťte se ještě dnes na svého nejbližšího prodejce – Somfy Experta!

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive