Rychlý přístup

Jak čistit venkovní motorizované žaluzie, rolety nebo vjezdové brány?

Také vždy dvakrát do roka pořádně uklidíte svoji domácnost, aby voněla čistotou? Nezapomínejte ale ani na vnější stranu oken – kdy jste naposledy čistili venkovní žaluzie nebo rolety? Nebo vjezdové brány a garážová vrata? Věnujte jim potřebnou péči, aby vám stále dělaly radost a pořád vypadaly jako nové.

Venkovní žaluzie, rolety, markýzy, vjezdové brány ale i garážová vrata by se měly čistit alespoň dvakrát ročně. Vždy po létě, kdy se na nich usazuje pyl ze stromů a nečistoty od hmyzu, a po zimě od popílku z kamen – nejen vašich, ale i od sousedů. Ideálně tedy na jaře a na podzim v rámci pravidelného úklidu.

Nedoporučujeme mýt vaše žaluzie a rolety v zimě, protože na nich hrozí zamrznutí vody a pokud se budete se zamrzlými žaluziemi snažit manipulovat, můžete je poškodit.

Rychlé upozornění!

Na čištění rolet, žaluzií, garážových vrat a vjezdových bran za žádnou cenu nepoužívejte organická ředidla, čisticí písky, pasty nebo silné alkalické čisticí prostředky.

Rozhodně nebuďte během údržby svého zařízení natolik iniciativní, abyste vodící lanka čímkoliv mazali. Žaluzie rychleji nepojedou! Jen se na ně nachytá prach a další nečistoty. Jestli se vám na vašich zařízeních cokoliv nezdá, obraťte se na specialistu.

Pusťte se do toho!

Jak čistit žaluzie

Venkovní žaluzie sklopte do svislé polohy. Opláchněte je vlažnou vodou a omyjte hadříkem či houbou s mýdlovou vodou nebo prostředkem na nádobí. Pokud budete používat houbu, vyhněte se používání hrubé strany, která by mohla žaluzie poškrábat. Umývejte vždy od shora dolů, jedním směrem. Nezapomínejte také na vodící lišty. Po umytí žaluzie opláchněte čistou vodou.

Jak čistit rolety

Rolety stáhněte úplně dolů. Pro začátek můžete pro odstranění největšího prachu a nečistot použít jemný kartáček. Pro mytí stejně jako u žaluzií používejte pouze jemnou houbičku nebo hadřík s mýdlovou vodou. Pro nejefektivnější čištění myjte rolety dlouhými tahy odshora dolů. Nakonec mýdlo nebo saponát opláchněte čistou vodou. Otevřete také revizní klapku venkovní rolety a jemně vyčistěte hadříkem.

Jak čistit screeny (venkovní látkové rolety)

Screenovou roletu nejdřív stáhněte. Poté je můžete vysát a otřít vlhkým hadříkem namočeným v mýdlové vodě. Nakonec screen otřete hadříkem namočeným v čisté vodě a nechte ho vysušit, aby nezplesnivěl.

Jak čistit markýzu

Markýzu nejdřív úplně vytáhněte. Látku buď jemně vysajte, nebo otřete. Poté použijte vlhkou houbičku nebo hadřík namočený v mýdlové vodě, opláchněte markýzu čistou vodou a nechte jí usušit.

Jak čistit bránu

Nejdříve celou bránu omyjte mýdlovou vodou a poté ji opláchněte čistou vodou. Je dobré zkontrolovat ocelové části brány, zdali se někde nezačíná vyskytovat rez. Pokud najdete stopy po rzi, odstraňte je brusným papírem. Dejte si pozor na to, abyste nesbrousili příliš velkou část brány. Po odstranění rzi bránu znovu opláchněte, nechte uschnout a poté na ocelové části naneste nátěr proti korozi.

Jak čistit vrata

Vrata, stejně jako rolety, lze jednoduše vyčistit s jemnou houbičkou a mýdlovou vodou. Poté vrata opláchněte čistou vodou.

Máte tyto prvky domácnosti motorizované? Čistěte je opatrně, ať dovnitř boxu, kde je ukrytý pohon, nepronikne voda. Rozhodně na ně nesměřujte proud vody z vysokotlakého čističe zespoda! Motor by se tak mohl nenávratně zničit.

A co venkovní rolety a žaluzie ve vyšších patrech?

Pokud se k venkovnímu stínění dokážete bezpečně dostat, opět odtemněte žaluzie, otevřete okno a přetřete lamely hadříkem a mýdlovou vodou. Pokud by vám ale při mytí hrozilo jakékoli nebezpečí, neváhejte se obrátit na specializované firmy.

Doufáme, že vám náš návod pomohl a vaše stínění, vrata a brány budou brzy opět zářit jako nové.

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive