Rychlý přístup

Snižte energetickou spotřebu domu až o 20 procent díky chytrým roletám

Rozhovor pro deník e15 s Jaroslavem Zemanem, jednatelem Somfy o tom jak snížit energetickou náročnost domácností v době drahých energií. Částečným řešením může být automatizované stínění domu, které dokáže snížit spotřebu budovy až o 20 procent.

Chytrá zařízení v domácnosti znamenají pohodlí, ale i úsporu energií. Jakým způsobem stínění dokáže ušetřit energii?

Největším zdrojem tepla v našich domácnostech je slunce, které proniká a uniká ven skrze okna. Efektivní stínění nám umožňuje v létě zabránit nadměrnému ohřevu interiéru a v zimě udržet teplý vzduch uvnitř. Klíčovým prvkem je zde automatizace, která sleduje venkovní teplotu a přizpůsobuje stínění podle potřeby.

Právě díky této automatizaci začínáme šetřit energii již před tím, než se vrátíme domů. Mohlo by vás napadnout, proč jednoduše nezatáhnout stínění před svým odchodem. Důvod spočívá v tom, že nechceme zbavit naše rostliny a domácí mazlíčky příjemného přísunu světla a tepla, i když sami momentálně nejsme doma.

Jakou část energie dokáže stínění ušetřit?

Existují budovy, které spotřebovávají téměř 30 % energie, některé až 40 %. Když hovoříme o úsporách ve stínění, ušetříme až 15 %. Tyto údaje jsou samozřejmě spojeny s kvalitou fasády a oken a orientací oken budovy na světové strany.

Jak můžeme postupovat, abychom dosáhli maximální úspory?

Výše úspor se odvíjí podle toho, jaký typ stínění používáme. Rozlišujeme 2 typy stínění, exteriérové a interiérové. S exteriérovými máme zaručenou nejvyšší ochranu tepla. Pokud je mým cílem plynulá regulace osvětlení, mohu zvážit elegantní exteriérové žaluzie. Pro zajištění bezpečnosti pak přichází v úvahu využití venkovních rolet. Můžeme zvážit i variantu screenových rolet, ale je třeba mít na paměti, že zde není stínění tak úplné a úroveň tlumení hluku není tak výrazná jako u venkovních rolet.

Je zde možnost centrálního řízení např. prostřednictvím tlačítka na ovladači?

Ano, myslím si, že jedním z velkých benefitů společnosti Somfy je možnost centrálního ovládání. Uživatelé mohou propojit své motory bezdrátově s centrálním boxem TaHoma switch, a to bez nutnosti složitých rozvodů v domě. Tyto chytré motory dokážou poslat informace zpět do boxu o své aktuální pozici. Když uživatel zadá příkaz, motory ho zaznamenají a provedou odpovídající akci. Navíc jsou schopny rozpoznat překážky v okně, což nám poskytuje jistotu ohledně toho, co se děje. V rámci tohoto systému mohou uživatelé přidávat další komponenty, jako jsou například kamery, zámky, teplotní ventily a další. Všechny tyto prvky lze pohodlně ovládat pomocí aplikace s metodou „drag and drop“, kde si jednoduše nastavíte různé aktivity. Například při západu slunce si přeji, aby se všechny rolety zatáhly, a zároveň chci aktivovat venkovní čidlo na slunce a teplotu, abych zvolená okna automaticky zastiňoval.

Co když si přeji, aby toto centrální zařízení bylo poháněno obnovitelnými zdroji např. na střeše solárními konektory? Je toto možné?

Ano, přesně jak říkáte. Existují aplikace, které využívají roletová nebo screenová řešení, která využívají solární pohony. To znamená, že máme malý panel připojený k motoru, který napájí baterii. Tato konfigurace je výhodná i při rekonstrukcích, protože není nutné rozkládat rotační kabely. Všechno potřebné je již připraveno přímo v kastlíku, a motor lze ovládat pomocí rádiového signálu. Panely a baterie jsou pečlivě testovány a poskytujeme na ně záruku až 7 let. Prošly i testy v podmínkách bez přímého slunečního svitu. Dokonce i v těchto podmínkách je schopen solární panel efektivně napájet baterii, aby byl zajištěn plný provoz stínícího prvku.

Takže vlastně celoroční napájení?

Ano jedná se o celoroční napájení, a dokonce i v lokalitách, kde noc je poměrně delší než den, jako je tomu např. v severní Evropě.

Jaký druh tohoto zařízení je nejpopulárnější u zákazníků?

To je trochu složité říct, protože to záleží i na době. Není žádným překvapením, že vše začalo s roletami, jelikož to bylo jedno z prvních řešení, které se objevilo. Česká republika má svá specifika v porovnání s jinými západními zeměmi, jako jsou například Francie a Německo. Rolety zde stále dominují do určité míry, ale v Čechách jsou stále oblíbenější exteriérové žaluzie. Aktuálně však pozorujeme vzrůstající trend v používání screenů, což představuje architektonicky i vizuálně zajímavé řešení.

Zmiňoval jste, že je vše možné ovládat skrz aplikace. Řada uživatelů určitě bude řešit bezpečnost dat a jestli nehrozí jejich únik. Co děláte pro bezpečnost dat?

Toto je skutečně velké téma, které se týká nejen stínění. Když posíláte svá data kamkoliv, pravděpodobně se ptáte, co s nimi bude. Pokud používáte internetové bankovnictví, můžete s klidným svědomím využívat i naše aplikace. Šifrování neboli klíč, je na úrovni srovnatelné s internetovým bankovnictvím. Naše servery se nachází v západní Evropě a nepřekračují její hranice, takže nemusíte mít obavy o osud svých dat. Co se týče záznamů z bezpečnostních kamer, které si zákazník může ukládat do cloudu, jsou tyto záznamy šifrovány a společnost Somfy k nim nemá přístup.

Je toto řešení vhodné pouze pro nové budovy nebo je možné ho použít i pro starší budovy. Připomínám situaci, že výstavba nových budov stagnuje a v Česku je velkém množství neopravených starých domů, které čeká rekonstrukce. Je možné toto zařízení použít i zde?

Ano, to je možné. Při práci se staršími budovami se často potýkáte s otázkami, kam vést kabely a jak upravit fasádu. Solární řešení v podstatě nevyžaduje žádné zásahy. Jediné, co zde může omezovat, je umístění oken. Důležitá je také pozice boxu, ve kterém je umístěn stínící prvek. Obvykle je nutné umístit tento box 10-15 cm nad okno. V případě památkově chráněných budov nejsou exteriérové prvky ideálním řešením. V takovém případě přicházejí do úvahy interiérové prvky poháněné solárně nebo 24V, což znamená, že je připojen nějaký transformátor, ačkoliv zde mohou být dráty vedoucí k napájení. Vy jste zmiňoval otázku bezpečnosti, ke které bych rád ještě doplnil informaci u bezdrátových ovládání. Bezpečnost můžeme chápat v kontextu, když data opouštějí dům nebo co se týče dat přítomných v domě. Ovládání stínících prvků pomocí cizího ovladače je možné, a to díky šifrování. Cizí ovladač nemá přístup do našeho systému bez znalosti bezpečnostního klíče.

Jak je to obecně s kompabilitou s jinými druhy zařízeními?

Tato kompatibilita může existovat na dvou úrovních. První úroveň spočívá v tom, že server od Somfy spolupracuje se serverem jiné společnosti. Například s žárovkami od Philips Hue můžete ovládat pomocí Tahomy, a to funguje na tomto principu. Když Somfy server obdrží příkaz od Tahomy na rozsvícení Philips Hue žárovky, předává tento příkaz serveru od Philips Hue, který ho následně zpracuje. Uživatel pak zažije velmi rychlou reakci, protože komunikace mezi servery probíhá bleskově rychle.

Druhá úroveň kompatibility se týká přímé kompatibility na úrovni protokolů. Somfy využívá io protokol pro komunikaci, a tento protokol je také používán firmou Velux. To znamená, že můžete ovládat stínící prvky od Somfy pomocí ovladače od Velux a naopak. To platí i pro prvky jako střešní okna Velux, které jsou všem známé.

Existuje také třetí možnost, a to kompatibilita na úrovni protokolů v zařízeních, které jsou hojně využívány dalšími výrobci, například Zigbee. V tomto případě je důležité zajistit kompatibilitu se zařízeními, a proto je dobré sledovat seznam výrobců kompatibilních se Somfy produkty, který naleznete na oficiálních webových stránkách společnosti.

Vaše potenciální zákazníky bude zajímat cena. Jakým způsobem si mohu pomoct s nějakou dotací?

Nová zelená úsporám je program, který asi všichni dobře známe. Program explicitně zmiňuje stínění. Dotace je 1500 Kč na 1 m² okna, kterou já mohu v rámci této dotační politiky čerpat.

Můžeme říci, kolik to u běžné zakázky tvoří dotace?

Variabilita stínících prvků je tak široká, že není možné s jistotou říci, kolik % by přesně tvořila dotace.

Zkrátka s dotací se počítá a člověk může využít dotace od Nově zeleně úsporám. Je to tak?

Přesně tak. V takovém případě se obrátíte na profesionála ve stínící technice nebo montážní firmu, která realizuje zakázky. Drtivá většina ví, jak postupovat a jsou schopni vám pak poskytnout detailní cenovou nabídku.

Bavili jsme se teď o rezidenčních budovách, co nabízíte pro komerční budovy?

Na komerčních budovách se Somfy obvykle nevystavuje přímo uživatelům a není úplně vidět. Těmto budovám Somfy poskytuje řešení Animeo, které umožňuje dynamické stínění. Představte si to tak, že komerční budova má fasády, které jsou orientovány podle toho, kde slunce nejvíce svítí. Na střeše této budovy je umístěna meteorologická stanice, která monitoruje venkovní podmínky, jako je intenzita slunečního svitu, síla větru a další. V závislosti na čase a pohybu stínu kolem budovy tato stanice vysílá signály stínícím prvkům.

Správce budovy má tak přehled o aktuálních podmínkách a může monitorovat pohyb a reakce jednotlivých stínících prvků. Tímto způsobem může optimalizovat prostředí budovy a zajistit efektivní využívání stínění podle aktuálních potřeb a podmínek.

S jakými inovacemi počítáte do budoucna a jakým způsobem se vyvíjí tento druh energeticky efektivního řešení v domácnosti?

Rád bych se vrátil na začátek éry Somfy, která sahá až do padesátých let. Trh od té doby prošel značným vývojem. V první fázi se zaměřovalo hlavně na stínění pro pohodlí, aby nás slunce nepálilo. Tehdy Somfy vyvinulo motor pro markýzy, který vyhovoval tomuto požadavku. Postupně jsme přešli k řešení bezpečnosti a nějakému komfortu ohledně hluku v bytech a domech, a tak vznikly rolety. Poté se začalo uvažovat o vyšším komfortu stínění, což přivedlo na trh žaluzie. Následoval vizuální komfort, který poskytují screenové žaluzie.

Dnes zákazníci řeší otázky udržitelnosti, efektivity a energetické náročnosti, a Somfy směřuje tímto směrem. Proto nabízí solární pohony a prodloužené záruky u nejnovějších motorů. Naše nové motory splňují požadavky na udržitelnost a jsou označeny logem ACT FOR GREEN. To znamená, že při výrobě nejsou používány nebezpečné materiály, balení a expedice a činnost obchodního týmu podléhají odpovědnosti. Zároveň se snažíme prodlužovat životnost našich produktů. Například poskytujeme službu Somfy asistence, která zahrnuje opravy produktů. Životnost pohonů se pohybuje okolo 15 let. Energetická náročnost pohonů, i když nejsou v provozu, je u Somfy produktů minimalizována.

Budoucnost vidíme ve spojení a otevřenosti systému. Somfy začala s centrálním inteligentním řízením již před 15 lety a před devíti lety jsme představili řídící jednotku Tahoma, ke které můžete připojit různé komponenty. Původně jsme začínali kombinovat stínící prvky s ovládáním světel, ale dnes jdeme dál. Somfy vidí budoucnost ve zkombinování pohodlí automatizace domácnosti s prvky, které nemají se stíněním příliš společného.

Co to může být do budoucna právě v systému stínění?

Ve světě stínění se situace stabilizovala, pokud mluvíme o aplikacích. To, co se v posledních třech letech přidalo, jsou bioklimatické pergoly, které získaly na popularitě zejména v době pandemie. Naší inovací v tomto směru je klidný chod a plynulost motorů, spolu s prodlužováním životnosti prvků. Somfy směřuje k tomu, aby každý prvek byl co nejvíce udržitelný a energeticky efektivní.

Je třeba poznamenat, že Somfy působí v řadě zemích. Můžete říci v kolika zemích působí a jaký je globální dosah?

Somfy působí v zemích s rozvinutou ekonomickou silou obyvatel. Jak jste zmínil, máme více než padesátiletou historii a prošli jsme několika vývojovými etapami. K rozšíření našich aplikací došlo i prostřednictvím akvizic. Například výrobci vrat a garáží se stali součástí skupiny Somfy Group. Kromě toho jsme přivítali i start-up společnosti specializující se na vývoj zámků a bezpečnostních zařízení. To nám pomohlo vybudovat pozici významné společnosti.

Dnes zaměstnáváme 8 tisíc lidí, a naše hlavní výrobní závody se nacházejí ve Francii a v dalších šesti lokalitách. I přesto, že jsme velkou firmou, si stále udržujeme rodinnou atmosféru a jsme považováni za velmi stabilní podnik.

 

Zdroj: Rolety mohou snížit spotřebu domu až o 20 %, říká Zeman ze Somfy | e15.cz

 

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive