Rychlý přístup

Ekologická udržitelnost a zdravé bydlení

Jaké je vaše vysněné bydlení? Ať už byt nebo dům, je důležité myslet také na benefity, které by vám měl domov přinášet. Podstatné je nejen to, aby bylo bydlení úsporné, ale také aby šetřilo přírodu a to nejdůležitější, aby chránilo vaše zdraví. Na téma ekologická udržitelnost jsme proto vyzpovídali Patrika Háchu, Project Business Managera pro východní Evropu ze společnosti Somfy a Petra Valeše, produktového manažera z firmy JRD development.

Jaké jsou novinky z realitního trhu bytových domů? Nacházíme se ve velmi specifické době. Jak ji Somfy ze svého zaměření vnímá?

„Poptávka po novém bydlení zatím stále vysoce převyšuje nabídku a každý byt uvedený do prodeje rychle získá nového majitele. Není výjimkou, že noví majitelé dělají kompromisy, aby koupili byt dříve nebo ve vysněné lokalitě... byt ne vždy splňuje všechny jejich požadavky, protože ideální bydlení dle představ prostně není v nabídce nebo je mimo jejich cenovou dostupnost. Dalo by se říci, že tento trend zjednodušuje některým developerům život. Nové standardy a technologie se u nás zavádějí mnohem pomaleji než na vyspělých trzích,“ prozradil Patrik Hácha ze Somfy.

Přibližte nám více, co tím myslíte

„Mnoho projektů je ve standardu nakresleno velmi „jednoduše“ bez ambice řešit aspekty vnitřního klima. Lidé ovšem chtějí kvalitu. Proto při realizacích našich systémů potkáváme tolik klientských změn. Dlažbu v koupelně změníte snadno, avšak co je zapotřebí řešit dopředu v rámci klientských změn je například, jak se vyhnout sluncem přehřátému obývacímu pokoji. Z pohledu Somfy jde především o venkovní a vnitřní stínění. Všude na vyspělých trzích jde o naprostou samozřejmost. U nás je mnohdy toto odvětví stále nedoceněno. Přitom by stačilo na budovy instalovat podomítkové boxy jako přípravu pro jejich budoucí použití. Venkovní stínění lze poté dodělat kdykoli,“ vysvětluje pan Hácha.

To je situace opravdu tak špatná?

„Obecně platí, že čím větší projekt, tím bývá provedení složitější a současně přicházejí větší problémy. Rozhodně bych to ale nedával za vinu developerům!“ zdůrazňuje Patrik Hácha a dodává: „Nepochybně existuje celá řada projektů, kde je kladen důraz především na kvalitní bydlení a zaslouží si pozornost. Velmi pozitivním příkladem je v tomto případě bez pochyby společnost JRD development a její iniciativa za zdravé bydlení.“

Můžete nám popsat hlavní principy této iniciativy?

Na tuto otázku nám odpověděl Petr Valeš ze společnosti JRD development: „Hlavním cílem této iniciativy je stavět zdravě, udržitelně a s respektem k přírodě. V současné době máme řadu technologií, které nám umožňují žít v naprosto zdravém prostředí, což je, vzhledem k tomu, že v interiérech trávíme až 90 % času, naprosto nezbytné. Chceme, aby se všichni doma cítili v podstatě jako venku – s dostatkem čerstvého vzduchu a světla, tepelnou pohodou a dostatkem ticha. A zároveň, aby tato výstavba co nejméně zatížila přírodu. V této iniciativě se snažíme sdružit všechny, sdílet spolu know-how a dovést k zodpovědnosti celý obor i legislativu. Zároveň chceme inspirovat i mladší ročníky, aby takhle přemýšleli od začátku.“

Proč se SOMFY do inciativy JRD zapojilo? 

„Naše principy použité v řešeních, jež dodáváme, zcela korespondují s cíli této aktivity. A přičteme-li, že jsme současně dlouholetým partnerem JRD, pak je více než nasnadě takovou iniciativu podpořit. Důvodem je tedy právě ekologický aspekt a komfort bydlení. Důležité je informovat zákazníky o benefitech řešení. V Somfy velmi oceňujeme, že JRD vyrazilo touto cestou. Všude ve světě akceleruje použití „zelených“ řešení. V tomto ohledu sdílíme stejné hodnoty a cíle. Proto je u nás velký důraz kladen nejen na funkci samotného venkovního stínění, ale i na ekologické balení produktů, ekologii v procesu výroby, současně aspekt udržitelnosti ve smyslu použitých součástek jednotlivých produktů a zároveň spotřebu energie i uhlíkovou neutralitu,“ vysvětluje Patrik Hácha ze Somfy.

Jaké reakce JRD vnímá a kdo všechno tuto iniciativu dále podporuje?

„Reakce jsou velmi pozitivní, a to jak u developerů, stavařů a architektů, tak u odborných firem, jako je právě Somfy, Saint Gobain či Siko. Iniciativu podporují i organizace jako Centrum pasivního domu, Česká rada pro šetrné budovy či EkoWatt. Jsme rádi, že se podařilo tuto debatu rozproudit a že zájem tlačit obor tímto směrem je tak veliký,“ říká Petr Valeš ze společnosti JRD development.

Jak konkrétně Somfy produkty pomáhají šetřit energie a mít více „zelenou“ domácnost?

„Mnoho našich produktů splňuje kritéria iniciativy Act for Green, tedy závazek, který jsme dali sami sobě a tím vlastně celému světu. Naším cílem je snížit dopad našich výrobků na životní prostředí, a to po celou dobu jejich životního cyklu – od těžby surovin až po konec životnosti. Každý produkt označený tímto štítkem daná kritéria splňuje. Do roku 2030 budou všechny naše výrobky navrženy v souladu s kritérii Act for Green.“ prozradil Patrik Hácha ze Somfy a dodává: „Proto jsme se také spojili s JRD development, kteří staví zdravé bydlení. Jejich byty s řízeným větráním mají řešení pro chytré ovládání topení a promyšlené venkovní stínění, které v zimě zabraňuje unikání drahocenného tepla a v létě přehřívání interiéru a v létě je prevencí proti nechtěnému přehřátí interiéru. Obyvatelé tak mají neustále čerstvý vzduch a šetří nejen svou peněženku, ale i životní prostředí.“

 

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive