Rychlý přístup

Automatické rolety: jednoduchý způsob, jak v létě udržet svůj domov v chládku

Hledáte energeticky úsporné řešení, které by v létě udrželo příjemnou teplotu ve vašem domě? Automatické rolety v kombinaci s TaHoma switch a aplikací TaHoma představují dokonalé řešení pro horké letní dny.

Vyšší komfort a nižší dopad na životní prostředí

Tváří v tvář změnám klimatu každý hledá nové způsoby, jak udržet svůj dům chladný a ušetřit náklady na energie, aniž bychom museli obětovat své pohodlí.
Vzhledem k tomu, že se vlády snaží bojovat s důsledky globálního oteplování pomocí nových ekologických stavebních předpisů, mnoho domácností se obrací ke klimatizaci, aby udržely ve svých domovech příjemnou teplotu. Mezinárodní energetická agentura (IEA) odhaduje, že poptávka po klimatizaci poroste do roku 2050 osmkrát rychleji než poptávka po vytápění za posledních 30 let[1].

Klimatizační jednotky sice účinně udržují nízkou teplotu v domácnosti, jejich provoz je však nákladný a zdaleka není šetrný k životnímu prostředí. Jak jinak tedy můžete ušetřit náklady, zvýšit energetickou účinnost svého domova a zároveň minimalizovat používání klimatizace?

Naše odpověď je: automatizované venkovní rolety!

Chladnější domov bez starostí

Automatické rolety představují dokonalý způsob, jak udržet dům v chladu, ušetřit energii a snížit emise CO2... a to vše, aniž byste museli hnout prstem!
V létě se okna chovají jako zdroje tepla. Pohlcují veškeré teplo ze slunečního záření a zadržují ho uvnitř vaší domácnosti. Automatické rolety se samy přizpůsobují slunečnímu záření a blokují jej v nejoptimálnějším čase během dne. Tím se vnitřní teplota sníží o 4 až 7°C[2].

Právě to je na automatizaci tak skvělé: všechnu práci udělá za vás. Vaše žaluzie a rolety jsou vždy v optimální poloze, i když nejste doma nebo jste zaneprázdněni jinými činnostmi. Automatizace je řešením pro energeticky úspornější domov.

Navíc nyní můžete na motorizované venkovní stínění získat dotaci Nová Zelená Úsporám, avšak pouze v případě že o ni zažádáte v kombinaci s dotací na zateplení.

TaHoma: Bezstarostná automatizace

Každý ale bydlí někde jinde, má jiný domov a jiné návyky, takže každý potřebuje automatizaci na míru. Proto se hodí centralizovaný řídicí systém, jako je TaHoma switch.

TaHoma umožňuje spravovat celý ekosystém chytré domácnosti. Stisknutím tlačítka, jedním dotykem v aplikaci (pro iOS a Android) nebo jednoduchým hlasovým příkazem můžete okamžitě ovládat všechna svá zařízení přesně tak, jak chcete. Například si můžete při odjezdu na dovolenou zapnout scénář simulace přítomnosti pro odrazení potenciálních zlodějů, nebo se můžete na dálku přesvědčit, že jsou všechna světla zhasnutá a dveře jsou zamčeny.

Můžete také naprogramovat "scénáře" podle své denní rutiny. Scénáře jsou automatizované programy, které naplno využijí potenciál vaší chytré domácnosti tím, že jí umožní spolupracovat s vašimi zařízeními v dokonalé harmonii. Umožňují snadno a jednoduše maximalizovat pohodlí a energetickou účinnost vaší domácnosti, aniž byste museli hnout prstem.

Nedávno jsme do TaHomy přidali i přednastavený scénář Tepelný komfort, který vám pomůže šetřit energii po celý rok. V reálném čase se přizpůsobuje slunečnímu záření a řídí automatické žaluzie a rolety tak, aby optimalizovaly spotřebu energie.

Scénář Tepelný komfort v létě: Jak to funguje

Scénář Tepelný komfort nabízí různé režimy automatizace pro letní i zimní období.

Pojďme se blíže podívat na to, jak by vám v létě mohl scénář Tepelný komfort zpříjemnit život v domácnosti.

Pro začátek určete, kterým směrem jsou jednotlivá okna otočena. Aplikace poté doporučí nejlepší časy pro otevírání a zavírání jednotlivých rolet nebo žaluzií v závislosti na poloze jednotlivých oken. Těchto doporučení se buď můžete držet, nebo si scénář přizpůsobit podle vlastních preferencí či prostředí.

Tato flexibilita a přizpůsobení zajišťují, že váš domov bude chladnější a při tom zachová optimální intenzitu světla po celý den. Mnoho místností ve vaší domácnosti může mít okna orientovaná do několika směrů. Přizpůsobením scénáře pro ovládání každé rolety zvlášť se vyhnete frustrujícím situacím, jako je home office za tmy, přestože je letní poledne.

Představte si, že máte domácí kancelář s okny orientovanými na jih i na západ:

  • Ráno se stínění orientované na jih zavírá 3 hodiny po svítání a stínění orientované na západ 5 hodin po svítání.
  • Odpoledne se stínění orientované na jih částečně otevře 4 hodiny před soumrakem a ostatní stínění následuje 2 hodiny poté.
  • Večer se stínění orientované na jih zcela otevře 2 hodiny před soumrakem a stínění orientované na západ se zcela otevře za soumraku.

To je jen jeden z příkladů, jak můžete využít scénář Tepelný komfort, abyste si zpříjemnili vaše léto.

Aplikace TaHoma nabízí spoustu užitečných typů a návodů, jak nastavit scénář Tepelný komfort tak, aby vyhovoval vaší domácnosti, ale také jak nastavit další scénáře, které vám zpříjemní život. Pokud máte nějaké dotazy, podívejte se na naši stránku s nejčastějšími dotazy, kde se dozvíte, jak používat scénář Tepelný komfort, ať už se senzory, nebo bez nich.

Kdo jsou Somfy Experti?

Potřebujete pomoci s implementací TaHoma® switch do vaší chytré domácnosti? Využijte rozsáhlou distribuční síť Somfy Expert a najděte si svého nejbližšího prodejce. Somfy experti jsou vám k dispozici po celé České republice. Poradí vám se vším potřebným a pomohou s instalací nebo případným servisem vašich zařízení Somfy.

[1] https://www.iea.org/commentaries/is-cooling-the-future-of-heating

[2] Studie pro Francouzskou Stavební Sederaci:: ANALÝZA ENERGETICKÉHO PŘÍNOSU ROLET Normativní a regulační studie. TBC INNOVATIONS je výzkumná a poradenská firma s 25 lety zkušeností na stavebním trhu. výsledky se liší podle velikosti domácnosti, její geografické polohy, roku výstavby a vybavení oken ( rolety, venkovní žaluzie, vnitřní stínění).

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive