Rychlý přístup

ACT FOR GREEN: Ekologicky odpovědný komfort

ACT FOR GREEN je inciativa společnosti Somfy, jejíž cílem je snížit dopady na životní prostředí. Proto jsme upravili proces vývoje a výroby našich produktů, které musí splňovat přísná kritéria. Jaká to jsou? Jaké produkty nesou označení Act for Green? A co dalšího děláme pro životní prostředí v Somfy? To vám odhalí tento článek.

Iniciativa ACT FOR GREEN vznikla v roce 2012, kdy jsme se rozhodli zjistit uhlíkovou stopy naší společnosti. Spočítali jsme množství emisí CO2 vytvořených během výroby, těžby surovin až po konec životnosti našich produktů. Ukázalo se, že 86 % skleníkových plynů bylo spojeno přímo s produkty. Tyto emise plynů většinou pocházeli z elektrické spotřeby produktů (64 %) a také z jejich materiálů a komponent (22 %). Po tomto zjištění jsme se rozhodli snížit dopady svých výrobků na životní prostředí, a proto vznikla ekologická koncepce a iniciativa ACT FOR GREEN.

Použitím stínících prvků na vašem domě nebo bytě snižujete svou vlastní uhlíkovou stopu. Žaluzie nebo rolety díky svým izolačním vlastnostem udrží ve vaší domácnosti v létě příjemný chlad a v zimě naopak teplo. Vy tedy nemusíte místnost ochlazovat klimatizací nebo vytápět, tím snižujete vlastní uhlíkovou stopu, kterou by tyto spotřebiče vynaložily v podobě spotřebované elektřiny. Navíc také ušetříte za energie.

Jaký produkt může být označen štítkem Act for Green®?

Aby mohl být některý z našich produktů označen štítkem Act for Green®, musí splňovat určitá kritéria, která jsou rozhodující pro jeho uhlíkovou stopu.

 
  • Spotřeba energie: v pohotovostním režimu je spotřeba elektrické energie u našich motorů menší než 0,5 Wattů.
  • Obalové materiály: obalový karton je minimálně z 50% recyklovatelný a rovněž jsou odstraněny polystyrénové a PVC rohy. Návod k použití je vytištěn na 100% recyklovaný papír.
  • Chemické látky: naše produkty jsou externími laboratořemi kontrolovány, aby byly v souladu s evropskou směrnicí RoHs a nařízením REACH, které reguluje nebo zakazuje používání určitých nebezpečných látek.
  • Odolnost: u motorů lze v případě přepracování nebo aktualizaci softwaru vyjmout elektronické karty v továrně. Nedochází tedy k likvidaci produktu. Dálkové ovladače pak musí odolat otřesům a pádům podle našeho interního standardu.
  • Zdroje: některé starší dálkové ovladače obsahovaly elektronické komponenty, u nichž byly zjištěny negativní dopady. Tyto díly byly zakázány a nové dálkové ovladače jsou navrženy s novými technologiemi elektronických součástek.
  • Environmentální prohlášení: externí auditorská a certifikační společnost Bureau Veritas ověřuje environmentální prohlášení PEPecopassport®, které poskytuje úplnou uhlíkovou stopu produktu.

Ekologicky navržený roletový motor S&SO RS100

Nejvyspělejší inovace Somfy v motorizaci rolet, to je pohon RS100 io.  Na rozdíl od jiných roletových pohonů disponuje pokročilými funkcemi a velmi tichým chodem. Důležitými vlastnostmi jsou také jeho dlouhá životnost, zpětná vazba díky technologii io a kompatibilita se systémem domácí automatizace TaHoma. To vše v ekologickém designu se sedmi letou zárukou.

V souladu s požadavky iniciativy ACT FOR GREEN byl tento roletový motor navržen tak, aby snižoval jeho dopad na životní prostředí, ať už jde o suroviny použité při jeho výrobě nebo o sníženou spotřebu v pohotovostním režimu.

Dalšími produkty, které nesou označení ACT FOR GREEN jsou například dálkové ovladače Situo II, sluneční čidlo Sunis WireFree, žaluziový pohon J4 io Protect nebo videotelefon V500 PRO io.

Jaké aktivity děláme nejen v Somfy CZ&SK pro životní prostředí?

  • Efektivně balíme produkty. Pro naše průmyslové zákazníky (odběratele) nabízíme hromadné balení produktů s minimem obalů.
  • Objednávky produktů doručujeme ve spolupráci s přepravní společností TNT, jež si klade za cíl snížit emisní stopu svých vozů.
  • Veškeré obalové materiály použité pro ochranu našich produktů jsou z recyklovatelných nebo obnovitelných zdrojů.
  • Jsme zapojeni do zpětného odběru odpadu a následné ekologické recyklace.
  • V rámci kanceláří nezapomínáme ani na třídění odpadu. To je pro nás samozřejmostí.
  • Letos poprvé jsme se spojili s neziskovou organizací Sázíme stromy, abychom podpořili výsadbu stromů a keřů a zároveň si u toho trochu zaposilovali.
  • Skupina Somfy založila vlastní nadaci pojmenovanou Somfy Foundation, která se zavázala pomáhat neziskovým organizacím prostřednictvím finanční podpory a lidské pomoci zahrnující zaměstnance společnosti. Jejím cílem je zlepšit možnosti ubytování pro lidi bez domova a v tíživých finančních situacích, vytvářet sociální vazby mezi těmito osobami a společností právě prostřednictvím ubytování.

 

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive