Rychlý přístup

Dne 21. března proběhne první Světový den stínicí techniky

S přicházejícím jarem se radujeme z každého slunečního paprsku, ale zároveň je třeba si uvědomit i jejich stinné stránky. Všeho totiž moc škodí a změna klimatu se nezvratně zrychluje. Proto nezisková společnost ES-SO vyhlašuje 21. března 2023 prvním Global Shading Day (Světový den stínicí techniky).

Výrobci i distributoři stínicí techniky po celé Evropě budou po celý týden kolem 21. března pořádat informační akce a další aktivity, které poukážou na potřebu chránit naši planetu. Mezi nimi nesmíme chybět ani my – Somfy, jako člen svazu podnikatelů ve stínicí technice SPST.

#globalshadingday

Cílem Světového dne stínicí techniky je poukázat na přínosy motorizovaných žaluzií a rolet – komfort, nízký dopad na životní prostředí, ale i úspory pro vaši peněženku. Vhodným krokem by bylo zavedení norem ve stavebních právních předpisech. Stínicí technika se totiž stává nepostradatelnou nejen pro ochranu budov před přehříváním, ale také v boji proti globálnímu oteplování tím, že omezuje používání energeticky a ekologicky náročných klimatizací.

Čísla mluví jasně

Je prokázáno, že venkovní rolety zabraňují přehřívání interiéru – v parném létě sníží vnitřní teplotu o 4 až 7°C*. I bez klimatizace tak získáte příjemný chládek. V chladných dnech venkovní rolety naopak zabraňují úniku drahocenného tepla a pomohou vám ušetřit náklady na vytápění o 10 až 30 %**.

Z vědecké studie vypracované společností Guidehouse*** vyplývá, že stínicí technika vybavená chytrými pohony by mohla snížit emise CO2 až o 100 milionů tun a ušetřit tak až 285 miliard eur. To představuje potenciální úsporu energie potřebné pro chlazení budov do roku 2050 až ve výši 60 %. Dnes jsou v Evropě budovy největšími spotřebiteli energie. Pokud nic neuděláme, změna klimatu a vlny veder naopak zvýší počet budov vyžadujících klimatizaci o cca 60 %.

Na stínicí techniku můžete využít i dotaci Nová zelená úsporám

Snižte svou tepelnou zátěž budovy a získejte dotaci až 50 tisíc Kč! Podmínkou pro získání dotace je vybavení vašeho domu nebo bytu stíněním s pohyblivými prvky a zároveň využití dotace na zateplení budovy.

Odkazy:
SPST – Svaz podnikatelů ve stínící technice
ES-SO – European solat shading organisation
NZÚ – Nová zelená úsporám

Zdroje:
*Studie TBC pro Francouzskou stavební federaci (FFB): ANALÝZA ENERGETICKÉHO PŘÍNOSU ROLET Normativní a regulační studie. TBC INNOVATIONS je výzkumná a poradenská firma s 25 lety zkušeností v oblasti stavebnictví.
** Simulace Somfy byly realizovány s podporou nezávislé poradenské společnosti Carbone 4, která se specializuje na nízkouhlíkové strategie a adaptaci na změnu klimatu.
Výsledky se liší v závislosti na velikosti domu, jeho zeměpisné poloze, roku výstavby a vybavení oken (rolety, venkovní žaluzie, žaluzie).
*** Studie společnosti Guidehouse „Solar shading – Synergising mitigation of GHG emissions and adaptation to climate change. The potential to disrupt rising cooling demand and overheating in European buildings”. Více zde.

Zjistěte více
Kategorie
Tagy
Disqus is inactive